U bent hier

 • Ik verhuis, hoe wordt mijn warmteverbruik afgerekend? (Show answer)

  Verwittig je warmteleverancier via het ‘Warmteovername-document’. Op het document staat vermeld hoe je dat snel en eenvoudig doet.

 • Bestaan er nu al warmtenetten? (Show answer)

  Warmtenetten zijn niets nieuw. Ze worden al commercieel toegepast in de Verenigde Staten sinds de negentiende eeuw. In Europa bestaan ze sinds de twintigste eeuw.

  In Oost-Europa en Scandinavië komt warmtedistributie vaak voor. IJsland is koploper dankzij gemakkelijk winbare aardwarmte: 90 % van het totale warmteverbruik wordt er geleverd door warmtenetten.  In Denemarken is niet minder dan 60 % van de gebouwen erop aangesloten, in Zweden en Finland ongeveer 50 %. 

  In Nederland komen er jaarlijks ongeveer 8 000 warmte-aansluitingen bij. In april 2011 waren er ongeveer 550 000 huishoudens aangesloten op stads- of blokverwarming. Steden als Amsterdam en Rotterdam zetten massaal in op warmtenetten. Recent heeft een alliantie van bedrijven en overheden zich geëngageerd om tegen 2030 de helft van alle gebouwen in Rotterdam op het warmtenet aan te sluiten.

  Ook in België bestaan er al geruime tijd warmtenetten. Omdat het een veelbelovende en vooral duurzame technologie is, onderzoekt Eandis vandaag heel concreet waar er mogelijkheden zijn voor de aanleg van nieuwe warmtenetten in Vlaanderen. Daarover lees je meer op onze projectpagina.

 • Hoe contacteer je Eandis Warmtenetten (Show answer)

  Voor algemene vragen over warmte-installaties kunt u terecht bij Eandis, via:

  E-mail: eandis-warmtenetten@eandis.be

  Telefoon: 078 35 35 37
  Op werkdagen 8-20 uur, zaterdag 9-13 uur (zonaal tarief)

  Postadres: Eandis Warmtenetten, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle

  Kijk ook op www.eandis.be/aansluitingen > Warmtenetten.

  Voor storingen of defecten kunt u Eandis 24/7 bereiken op 078 /35 35 37.

 • Is een sociaal tarief mogelijk? (Show answer)

  Een sociale regelgeving is volop in ontwikkeling maar tot op vandaag nog niet van toepassing. Mensen met betaalproblemen kunnen steeds terecht bij het OCMW in hun gemeente.

 • Met wie sluit in welk contract? (Show answer)

  Net zoals voor de elektriciteits- en gasleidingen, zorgt Eandis enkel voor de aanleg en het onderhoud van de warmte-installaties. En net zoals de klant elektriciteit en aardgas koopt bij een energieleverancier, zo ook koopt hij zijn warmte bij de warmteleverancier die op zijn warmtenet actief is.

  Specifiek voor de warmtenetten in Roeselare, Hooglede, Kuurne en Harelbeke is Eandis naast netbeheerder ook de warmteleverancier.

  Leveringscontract

  Het leveringscontract tussen de warmteleverancier en de klant is een overeenkomst die de verkoop van energie beschrijft. Het bepaald de energieprijs en de gewenste diensten.

  Aansluitcontract

  Het aansluitingscontract tussen Eandis en de klant regelt de fysieke aansluiting op het net en specificeert een aantal technische kenmerken van de aansluiting. 

 • Is een warmtenet voordeliger? (Show answer)

  Klanten die warmte afnemen kunnen hun energieleverancier niet zelf kiezen, zoals bij aardgas. Daarom wordt het ‘Niet-Meer-Dan-Anders-beginsel’ toegepast. Uitgangspunt bij die berekening is dat er een zodanig tarief voor warmte wordt gevraagd dat het de warmteverbruiker niet meer kost dan met verwarming op aardgas.

 • Hoe worden mijn meterstanden afgelezen? (Show answer)

  In de warmtemeter zit een communicatiemodule die dagelijks de meetgegevens communiceert naar Eandis. Automatisch, correct, gemakkelijk en snel. Op basis van die gegevens krijgt je een jaarlijkse afrekening van de effectief verbruikte energie.

 • Hoe wordt het verbruik gemeten? (Show answer)

  De warmtemeter in het afgiftestation meet het aantal kubieke meters water dat vanuit het warmtenet door uw afgiftestation stroomt, de temperatuur van het aangevoerde water en de temperatuur van het afgekoelde water. Met die informatie stelt de warmtemeter de hoeveelheid geleverde energie in kilowattuur (kWh) nauwkeurig vast voor elke individuele klant. Elke verbruiker betaalt dus enkel voor wat hij zelf verbruikt, net als bij elektriciteit of aardgas. 

 • Wat zijn de technische vereisten van een warmte-aansluiting? (Show answer)

  Waar komt de aansluiting en hoe realiseer je die? Waar komt het afgiftestation? Welke radiatoren moet ik plaatsen? Wat doet de bouwheer en wat doet Eandis? Raadpleeg hiervoor de brochures voor de bouwheer:

  • Woningen aansluiten op een warmtenet
  • Appartementen en bouwprojecten aansluiten op een warmtenet

  Je vindt ze op de website van Eandis.

 • Is de combinatie aardgas - warmtenet mogelijk? (Show answer)

  De combinatie van aardgas en warmtenet is in principe niet mogelijk. Omdat de combinatie van aardgas en warmtenet niet rendabel is, wordt er geen gasnet aangelegd. Voor grootverbruikers kan de combinatie onderzocht worden.

Pagina's

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen