U bent hier

Zon op mijn wagen

Dezer dagen rijdt een dienstvoertuig van Eandis rond, uitgerust met een zonnecel. Als test. Maar, waarvoor is dat eigenlijk? 

Onze dienstvoertuigen zijn mobiele werkplaatsen. Ze zijn uitgerust met een groot batterijenpakket, zodat onze collega’s op locatie kunnen werken met elektrisch gereedschap. Denk aan een slijpschijf, boormachines, meetapparatuur, werklichten en dergelijke meer. De batterijen laden tijdens het rijden weer op. 

Maar dienstvoertuigen die in een stedelijke omgeving worden ingezet, leggen relatief weinig kilometers af, waardoor de batterijen niet altijd voldoende opgeladen zijn. Onze technici kunnen de batterijen ook opladen door de motor stationair te laten draaien tijdens hun werk. Maar dat zorgt dan weer voor lawaai en uitlaatgassen. Daarom gingen we op zoek naar een alternatief. 

Hoogtewerker met zonnecel

Batterijen vol zon

Een zonnecel op het dak van het voertuig kan een oplossing bieden. Tijdens de test onderzoeken we of de opbrengst van de zonnecel voldoende is om de batterijen op te laden, zodat we minder vaak de voertuigen stationair moeten laten draaien. Dat zou zowel een energie- als een milieuwinst betekenen. 

Een datalogger in het voertuig registreert tijdens de testperiode de energieopbrengst en het energieverbruik. De eerste resultaten van december 2016 liegen er niet om: dankzij de installatie van de zonnecel waren de batterijen nagenoeg altijd volgeladen.

Sterk baasje

Voor de technici onder ons: het type zonnecel dat we gebruiken wordt ook toegepast in marine-omgevingen. Ze is bruikbaar in de moeilijkste omstandigheden (zelfs onder water), zodat ze ook bij lage zonnestand energie opwekt. Bovendien kun je op de zonnecel stappen, een extra troef voor technische voertuigen.

Meer over Eandis en duurzaamheid lees je op onze MVO-pagina’s.

Dienstvoertuig uitgerust met zonnecel

Delen op sociale media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen