U bent hier

Zeven misverstanden over isoleren, één voor één ontkracht

Isoleren is dé manier om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Toch doen er heel wat fabels over de ronde. Onze Eandis-experts inzake muur- en vloerisolatie Patrick Steurbaut en Patrick Carette helpen zeven hardnekkige misverstanden voor eens en altijd de wereld uit.

De fabel van Sneeuwwitje en de 7 dwergen in een huis.

Fabel 1: je kan je woning te veel isoleren

Patrick Carrette: “Hoe dikker de isolatielaag, hoe minder warmteverlies. Al wordt het extra isolerend effect vanaf een bepaalde dikte minder groot voor elke centimeter isolatie die je dan nog extra aanbrengt. Dus: over-isoleren bestaat niet, slecht isoleren wel. Want breng je het isolatiemateriaal niet juist aan of vergeet je om luchtdicht te isoleren, dan ontsnapt de warmte toch en krijg je op termijn problemen met condensatie en schimmelvorming.”

Fabel 2: elke dag verluchten is even doeltreffend als een ventilatiesysteem

Patrick Steurbaut: “Wie goed isoleert, maakt zijn huis luchtdicht door alle gaten en kieren af te sluiten. Dus moet je werk maken van een goede luchtcirculatie, om vervuilde en vochtige binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht. Dat is een continu proces en kan alleen met een ventilatiesysteem. Dagelijks tien minuten de ramen openzetten volstaat niet.”

Fabel 3: zachte, wollige materialen isoleren beter dan harde platen

Patrick Carrette: “Wil je weten hoe isolerend een materiaal is, dan moet je de lambdawaarde of warmtegeleidingscoëfficiënt bekijken. Hoe lager die waarde, hoe minder het materiaal warmte geleidt en dus hoe sterker de isolerende werking ervan. Het is dus goed mogelijk dat een dun, hard materiaal beter isoleert dan een dik en wollig. Let wel: met een product met een hogere lambdawaarde kan je even goed isoleren, op voorwaarde dat je het dikker aanbrengt.”

Fabel 4: isoleren bewijst alleen ‘s winters zijn nut

Patrick Steurbaut: “Neen, in de zomer houden geïsoleerde daken, muren en vloeren ook de hitte buiten. Zo blijft je woning koel, zonder een airco-installatie. Cruciaal is wel dat je direct zonlicht op ramen vermijdt met buitenzonwering: schermen, (rol)luiken, luifels ...”

Fabel 5: je vloer of muren isoleren kan je makkelijk zelf 

Patrick Carrette: “Je dak isoleren kan je zelf, je krijgt er zelfs een premie voor van Eandis. Vloer- of muurisolatie, daarentegen, is technisch veel complexer. Daarom neem je best een erkend aannemer onder de arm. Hij kiest het juiste product in functie van drukvastheid, vochtdichtheid, akoestiek of brandveiligheid. Nadien isoleert hij volgens de regels van de kunst. Zo ontstaan er geen koudebruggen: plaatsen waar de warme binnenruimte en de kou buiten met elkaar in contact staan.”

Fabel 6: al die isolatiematerialen maken je huis vatbaarder voor brand 

Patrick Steurbaut: “De invloed van isolatiematerialen op het brandrisico is heel beperkt. Ze maken slechts een fractie uit van alle aanwezige materialen. Bovendien zitten ze verwerkt in vloeren en muren en worden ze, waar nodig, afgeschermd. De veelgebruikte schuimrubbers PUR en PIR bevatten dan weer brandvertragende componenten. Minerale isolatiematerialen – glaswol, rotswol en cellenglas – zijn hoe dan ook niet brandbaar.”

Fabel 7: een bestaand huis isoleren is verloren moeite

Patrick Carrette: “Met na-isolatie van een bestaande woning kan je wel degelijk een mooie winst boeken. Niet alleen op je energieverbruik, maar ook qua wooncomfort. Zelfs wie in fases isoleert, merkt het verschil. Alle beetjes helpen.”

Meer weten over isoleren en ventileren?
Lees online onze brochure 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen