U bent hier

Wat je van het etiket op isolatiemateriaal kan leren?

Goed isoleren start met de juiste materiaalkeuze. Die knopen hakt je aannemer met kennis van zaken door. Maar ook de verpakking van isolatie levert heel wat interessante info op over de R-waarde, juiste toepassing en brandveiligheid van het product in kwestie. We maken je wegwijs.

Het etiket op isolatiemateriaal geeft onder meer de R-waarde en brandklasse van isolatie aan.

R-waarde

R is de thermische weerstand (uitgedrukt in m²K/W). Deze duidt aan hoe goed het product in kwestie de warmte tegenhoudt. Je berekent de R-waarde door de dikte van het materiaal (d) te delen door de lambdawaarde (λ) (uitgedrukt in W/mK). Die laatste is een maat voor warmtegeleiding.

Hoe hoger de lambdawaarde, hoe meer warmtegeleiding, hoe lager dus de isolatiewaarde en hoe dikker de isolatielaag moet zijn om een bepaalde R-waarde te bereiken. Rotswol heeft bijvoorbeeld een lambdawaarde van 0,035 W/mK, PUR van 0,023 W/mK en bij houtvezels is dat 0,037 W/mK.

Juiste toepassing

Het ene materiaal is vooral geschikt voor dakisolatie, het andere is dan weer geknipt voor muren of vloeren. De verpakking toont dit via een schematische voorstelling van een huis. Naast hun thermische eigenschappen zijn sommige isolatiematerialen ook geluiddempend. Akoestische isolatie is iets prijziger, maar komt je privacy - en die van je buren - ten goede.

Brandveiligheid

Een letter van A tot E geeft weer hoe vatbaar het materiaal is voor brand: A1 is onbrandbaar, E heel brandbaar. Het ene isolatiemateriaal is iets brandbaarder dan het andere, maar algemeen is de impact van isolatiematerialen op het brandrisico van je woning erg beperkt. Ze worden waar nodig afgeschermd of bevatten brandvertragende componenten.

En het kostenplaatje? 

Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal. Al bepalen ook heel wat andere factoren mee de prijs, zoals de brandklasse, vochtdoorlatendheid en de milieuvriendelijkheid.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen