U bent hier

Waarom investeren in hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas: iets voor mij?

Waarom zou je investeren in hoogrendementsglas? Patrick Steurbaut, adviseur rationeel energiegebruik bij Eandis, legt het uit. Laat je inspireren.

Jeanne woont al 40 jaar in haar huis in Dendermonde. De laatste renovatie gebeurde jaren geleden. Het huis heeft nog altijd ramen met enkelglas. Heeft het zin dat Jeanne nog investeert in superisolerend glas?

Jeanne voor haar huis met enkelglas.

Patrick Steurbaut: “In een huis met enkelglas doe je er zeker voordeel mee om je ramen te vervangen. Hoe beter het glas geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies. Dat vertaalt zich in een aangenamere binnentemperatuur en dus een groter comfort. In de winter houdt het glas de koude buiten, in de zomer de warmte. De betere isolatie bespaart ook energie en dus verwarmingskosten. Hoogrendementsglas verhoogt de waarde van het huis. Als je het verkoopt of de kinderen het erven, geeft deze investering meteen een meerwaarde.”

 

Erik en Chantal bouwden 15 jaar geleden een huis in Haacht. Alle ramen hebben dubbelglas in een perfecte staat. Waarom zouden ze dat vervangen door hoogrendementsglas?

Erik en Chantal voor hun huis met dubbelglas.

Patrick Steurbaut: “Hoogrendementsglas verlaagt je stookkosten en vergroot je comfort. Vooral in huizen met een grote glasoppervlakte maakt dat een belangrijk verschil. Glas houdt ook buitengeluid tegen, het wordt dus stiller in huis. Vóór 2017 kreeg je alleen een premie als je enkelglas verving door hoogrendements- of driedubbelglas. Sinds vorig jaar krijg je ook een premie als je overschakelt van standaard dubbelglas naar hoogrendementsglas. Wie kiest voor vervanging, checkt het best de staat van de raamprofielen. Meestal kan je ze behouden, want dubbelglas of hoogrendementsglas heeft vaak ongeveer dezelfde dikte. Als het schrijnwerk niet meer in goede staat is en ook niet hersteld kan worden, laat je de oude ramen beter volledig vervangen.”

 

Basil en Marie kochten een oud huis in Wolfsdonk dat grondig gerenoveerd moet worden. Ze willen een nieuwe badkamer en keuken. Maar is het wel verstandig om eerst daarin te investeren? Wanneer komen dan de ramen aan de beurt?

Basil en Marie voor hun huis dat toe is aan renovatie.

Patrick Steurbaut: “Je volgt het best het stappenplan uit de BENOverencampagne. Dat geeft de logische volgorde aan om een woning te renoveren of energiezuiniger te maken. Door eerst de isolatie aan te pakken en dus ook de ramen te vervangen, kan je veel energiekosten besparen en premies krijgen. Als je meerdere maatregelen combineert, heb je recht op een totaalrenovatiebonus.

Stap 1: het dak renoveren

Stap 2: de muren isoleren

Stap 3: nieuwe ramen plaatsen

Stap 4: de vloer isoleren

Stap 5: alles plaatsen wat te maken heeft met techniek, zoals centrale verwarming en ventilatie

 

Stap 2 en 3 kan je omwisselen, afhankelijk van de woning. Maar een correcte renovatie start het best met de bouwschil of de isolerende laag van een gebouw. Het geld dat je op die manier uitspaart, kan je gebruiken om een deel van je nieuwe badkamer of keuken te betalen.”

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen