U bent hier

Rijden op aardgas

Geef maar gas !

Rijden op aardgas

Stel, u koopt een nieuwe auto. Kiest u dan voor benzine of diesel? Of wat dacht u van aardgas? Jawel, de keuze is vandaag veel ruimer dan enkel maar oliegestookte auto’s. Meer nog, dankzij een aantal sterke troeven zullen aardgasauto’s een steeds groter deel van de markt innemen.

Papa met kindje in een kartonnen auto

De technologie is er

Veel merkverdelers hebben vandaag auto’s op aardgas in hun aanbod. U merkt niet echt een verschil, want aardgasauto’s zijn geen omgebouwde benzinewagens met een gastank in de koffer. Het zijn gewoon standaardmodellen die zo bij de fabrikant van de band rollen. Maar dan wel met aardgastechnologie onder de motorkap. Het enige wat u moet doen, is de sleutel omdraaien, starten en gas geven.

Met een auto op aardgas is uw rijervaring minstens hetzelfde als met een benzinewagen. Hij accelereert even soepel en draait zelf opmerkelijk stiller. In sommige landen wordt al jarenlang op aardgas gereden. In Nederland, Duitsland of Italië bijvoorbeeld is de techniek goed ingeburgerd. Zo rijden er in Italië vandaag meer dan 800 000 aardgasvoertuigen. 

 

Aardgas is geen LPGAardgas en geen LPG

LPG staat voor Liquid Propane Gas of vloeibaar propaangas. Dat is een restproduct dat ontstaat bij de productie en behandeling van onder meer aardolie. Aardgas daarentegen wordt niet in vloeibare vorm maar als samengedrukt gas in de auto opgeslagen.

Samengedrukt aardgas (Compressed Natural Gas of CNG) is lichter dan lucht. Als het vrij komt, lost het daardoor onmiddellijk op in de lucht. Een aardgaswagen is even veilig als een klassieke benzinewagen.

Zorg voor ons milieu

Kleine afstanden doet u het best te voet of met de fiets. Moet u toch met de auto de baan op, dan is aardgas als brandstof de milieuvriendelijkste van alle fossiele brandstoffen. Met aardgas vermindert u de schadelijke uitstoten aanzienlijk. Dat draagt bij tot een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Aardgasauto’s maken ook duidelijk minder lawaai. Dat is dan weer goed voor de leefomgeving. Daarom is kiezen voor aardgas, kiezen voor de toekomst.

Geef uitstoot een kopstoot!
Rijden op aardgas in plaats van op aardolie is goed voor:

 • 95 % minder fijn stof dan diesel
 • 50 % minder koolmonoxide (CO) en stikstofoxide (NOX)
 • gemiddeld 20 % minder koolstofdioxide (CO2)
 • nul uitstoot van roet of benzeen.

Rij goedkoper

Een ander belangrijk verschil met auto’s op benzine of diesel, is de prijs per liter brandstof. Of liever gezegd, de prijs per kilogram. Want aardgas wordt getankt per ‘kilo’. Die kost aan de pomp ongeveer 1 euro. Dat is tot 30 % goedkoper dan een liter diesel. Op een kilo aardgas rijdt u even ver als op een liter diesel. Reken uw winst uit!

Nog een voordeel is dat er (bij gelijke modellen) in aankoopprijs nauwelijks een verschil is tussen een aardgas of dieselauto. Er zijn ook geen extra belastingen of rijtaksen verschuldigd. Dankzij de lage verbruikskost, is investeren in een aardgasauto een verstandige keuze.

Groeiend groen aanbod

Minder energie en minder milieubelastende energie gebruiken, dat is vandaag helemaal realiteit. We isoleren onze huizen en vervangen oude stookketels door moderne zuinige toestellen. We doen dat het best ook voor de keuze van een nieuwe auto. Is uw oude ronkende, rokende diesel aan vervanging toe? Denk dan groen. Immers, de alternatieven zijn er. Zoals elektrische auto’s, of die op aardgas …

Hoe ver rijdt u met 50 euro?

Basis voor de berekening:Hoe ver rijdt u met 50 euro?

 • benzine: 8 l/100 km aan 1,50 €/l

 • diesel: 6 l/100 km aan 1,30 €/l

 • aardgas: 6 kg/100 km aan 1,00 €/kg

Steeds meer automerken bieden aardgasvoertuigen aan. Ook het aantal tankstations waar u aardgas kunt tanken is in volle uitbreiding. Steeds meer spelers hebben concrete plannen om aardgastankstations uit te bouwen, zowel in eigen land als daarbuiten. Er zijn vandaag meer dan 2 300 punten in Europa waar u aardgas kunt tanken. Met een aardgasauto geraakt u op elke bestemming, ook voor een zuiderse vakantie. Op het internet vindt
u routeplanners die aangeven waar u aardgas kunt tanken.

Aardgasvoertuigen zijn meestal ‘bifuel’, wat wil zeggen dat ze werken met twee mogelijke brandstoffen. Zo kunt u overschakelen van aardgas op benzine. Daarom hebben veel aardgasvoertuigen
naast een gastank ook nog een benzinetank. Waar de gastank minstens goed is voor meer dan 500 km rijden, levert de benzinetank daar nog eens een extra 200 km bij.

Uw tank vullen met aardgas is trouwens zo geklaard. Het is net zo eenvoudig als benzine of diesel tanken. En de tank is even snel vol. Omdat aardgas proper en droog is, blijft er geen vuil of geur aan uw handen hangen.

Kies bewust

Is uw auto aan vervanging toe? Dan kunt u alvast eens rondkijken of uw volgende vierwieler een aardgasauto wordt. Immers, met een aardgasauto haalt u heel wat troeven in huis. Ten opzichte van benzine en diesel rijdt u opmerkelijk stiller, schoner en (vooral !) heel wat voordeliger. En op vlak van comfort en prestaties scoort aardgas net zo goed. Daardoor is een aardgasauto een ideale wagen voor alle gebruik.

 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen