U bent hier

Parels van glasarchitectuur

Grote glaspartijen geven elk gebouw een heldere, vrolijke uitstraling. Deze twee totaal verschillende staaltjes van architectuur zijn opgetrokken volgens duurzame principes. Laat je inspireren.
 

Het heilige gras bij Amsterdam

 
De voetbalvakbond FIFPro ontvangt zijn gasten in een strak, modern gebouw in de buurt van Amsterdam. Het is opgetrokken volgens het cradle-to-cradleprincipe. “Dat wil zeggen dat alle materialen later opnieuw gebruikt of gerecycleerd kunnen worden”, vertelt Raymond Beaard van FIFPro. “Het glas zorgt voor een dynamisch geheel, de aluminium overkapping geeft een veilig gevoel. Dat past bij de bescherming die de FIFPro biedt aan profvoetballers.”
 
Hoofdkantoor FIFPRO
 
Een massa licht, beperkte zon
 
In het gebouw werden grote oppervlaktes superisolerend glas verwerkt. Dat stelde de ontwerpers voor technische uitdagingen. Raymond Beaard: “Aan de voorzijde van het gebouw zie je een groot schuin glasoppervlak. Zo’n schuine wand is niet eenvoudig, want het glas mag niet gaan doorhangen. In samenspraak met de gevelbouwer paste de architect de hoeken nog wat aan tijdens het bouwproces. De grote aluminium luifel is mooi maar ook efficiënt. Samen met de lamellen op de zuidgevel voorkomt hij te veel zoninstraling. Bij gebouwen met veel glas is het altijd zoeken naar de optimale balans tussen lichtdoorlatendheid en zonwering. Door de luifel konden we de lichtdoorlatendheid vergroten.”
 
 

Het heilige glas in Averbode

De abdij van Averbode kiest voor een groene toekomst. De vroegere boerderij biedt sinds de renovatie plaats aan een eigen brouwerij en aan brasserie Het Moment. Een fijne plek voor de bezoekers. 
 
Abdij van Averbode
 
Duurzame renovatie van geklasseerd stuk abdij
 
De renovatie van de boerderij had wel wat voeten in de aarde. De hoeve en de schuur zijn historisch geklasseerd en mogen niet zomaar aangepast worden. “Aan de binnenkant van de schuur hebben we alles verwijderd, tot alleen de historische muren en het dakgebinte overbleven”, vertelt abt Marc Fierens. “Die kan je nu nog zien als je onze winkel binnenstapt. Grote binnenwanden scheiden de verschillende ruimtes. Waar vroeger houten poorten stonden, hebben we ramen en deuren van isolerend glas geplaatst om het licht binnen te laten. Ook het dak hebben we goed geïsoleerd, zowel tegen de kou en de warmte als tegen geluidshinder. De oude drukkerijgebouwen, die niet beschermd waren, hebben we afgebroken om plaats te maken voor een terras.” De hele verbouwing heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd

Delen op sociale media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen