U bent hier

Nieuwsbrief Aannemers - Winter 2018

Raf Bellers

We kijken terug op een mooi 2018, het jaar waarin Eandis en Infrax samensmolten tot Fluvius. Voorlopig nog enkel op papier en voor onze directe partners, maar vanaf 7 februari 2019 tonen we ons nieuwe gezicht ook aan de rest van de wereld. Vanaf dan verdwijnen de merken Eandis en Infrax definitief uit het straatbeeld.

Een nieuwe naam betekent ook dat we zullen moeten werken aan onze naambekendheid. Daarvoor starten we in het voorjaar een grote communicatiecampagne die je wellicht regelmatig zult zien passeren.

Maar ook intern hebben we nog heel wat werk voor de boeg. Zo zijn we hard aan het werk om alle materialen en systemen te uniformiseren onder Fluvius-vlag. Om al die aanpassingen en wijzigingen in één keer duidelijk te communiceren met al onze aannemers, schuiven we onze Aannemersdag mee op naar de lente van 2019. Daar ontvang je op tijd meer informatie over.

Maar voor we zover zijn, wens ik je hierbij een hele mooie Kerst en een gelukkig nieuwjaar. En uiteraard ook veel leesgenot!

Raf Bellers

Directeur Supply Chain
Fluvius

 

 

 

25D60-meterkast overal in Vlaanderen

25D60-meterkast

 

Met de nakende komst van de digitale meter is de 25D60-meterkast intussen de standaard in heel Vlaanderen. De kast, die aansluitingen onder de 56 kVA voorbereidt op de komst van de digitale meter, was sinds begin dit jaar verplicht bij Eandis en sinds deze zomer ook in het vroegere Infrax-gebied. Vandaag staan er al meer dan 50 000 van zulke kasten opgesteld over heel Vlaanderen.

 

 

 

Uitstel voor digitale meters

Uitstel digitale meters

Enkele maanden geleden stelde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de startdatum van onze digitale meter uit tot 1 juli 2019. Na overleg tussen de Vlaamse regeringspartijen werd die datum ook officieel bekrachtigd.

Wat zijn de gevolgen voor ons en onze planning?

 • Vanaf 1 juli 2019 plaatsen we in principe geen mechanische meters meer. Intussen beschikken we nog over voldoende Ferraris-meters om de resterende periode te overbruggen.
 • De leverancier zal de finale elektriciteitsmeters leveren binnen de eerste maanden van 2019.
 • De start van het ombouwtraject voor specifieke klanten (zoals prosumenten, budgetmeterklanten en de ‘slimme meters’ uit pilootprojecten) zal starten op 1 september 2019.

Verder nog goed nieuws over de ontwikkeling van ‘slimme toepassingen’ voor de digitale meter. In de testlabo’s van Energyville in Genk en Imec in Gent kan elke ontwikkelaar van apps of toestellen, die kunnen worden aangesloten op de P1 en S1-poorten van de digitale meter, sinds september zijn toepassingen uittesten. En daar hebben de eerste bedrijven zich al aangemeld. Daarnaast heeft een tiental bedrijven intussen digitale meters aangevraagd voor tests in hun eigen testlabo’s. Flux50, een Vlaams kenniscentrum rond slimme energie, is onze partner om dat mee te begeleiden. Wordt dus zeker nog vervolgd!

Bekijk hier de reportage die Kanaal Z hierover maakte.

 

Verzorg de signalisatie op jullie werf!

Werken in opdracht van Eandis

We krijgen regelmatig meldingen dat de signalisatie (bv. verkeersborden, indicatiepaaltjes hydranten water …) en imagoborden bij werven niet correct worden teruggeplaatst of beschadigd raken. Dat komt vaak doordat borden en palen worden verplaatst om veilig te kunnen werken en koppelen, maar nadien niet correct worden teruggeplaatst. Zorg er dus altijd voor dat die netjes terug op de juiste plaats komt.

Ook de signalisatie die je zelf plaatst moet technisch in orde zijn en correct geplaatst. Ze speelt een zeer belangrijke rol voor de veiligheid op en rond werven. Eind januari 2019 krijgen alle aannemers nieuwe Fluvius-werfborden. Zo kunnen jullie vanaf dag één meewerken aan de bekendheid van onze nieuwe naam.

 

Fluvius krijgt 'Lean & Green Star'

Lean & Green Star

Op maandag 10 december mocht Fluvius met trots zijn eerste Lean & Green Star opspelden. Dat is een beloning die wordt uitgereikt door het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) aan bedrijven die de CO2-uitstoot van hun logistiek met minstens 20 percent terugdringen over een periode van vijf jaar. Omdat we bij Fluvius vandaag maar liefst 33 percent minder CO2 uitstoten dan vijf jaar geleden, hebben we deze prijs meer dan verdiend.

Met de Lean & Green Star breien we een mooi verlengstuk aan de Lean & Green Award die we in 2015 ontvingen en nestelen we ons stevig binnen de top 500 van Europese organisaties die streven naar zero emissie.

 

 

Pasjes langer geldig vanaf 2019

Pasjes langer geldig

Vanaf 1 januari 2019 verlengt de geldigheidsduur van een aantal pasjes. Onderstaande pasjes die vanaf die datum worden toegekend, zijn allemaal vijf jaar geldig. Voor eerder uitgereikte pasjes gaat de geldigheid van vijf jaar pas in bij de volgende verlenging. Beschikt een medewerker bijvoorbeeld over een pasje dat drie jaar geldig is en vervalt in mei 2019, dan zal het nieuwe pasje (als aan alle voorwaarden is voldaan) voor vijf jaar geldig zijn.

Het gaat daarbij over de volgende pasjes:

 

AFKORTING NAAM PASJE GELDIGHEIDSDUUR GELDIGHEIDSDUUR
VANAF 01.01.209
AFET (wordt AFE vanaf 01.01.2019) LS-aftakkingen met 1 EAN 2 jaar 5 jaar
AFGT (wordt AFG vanaf 1.01.2019) LD-aftakkingen met 1 EAN 2 jaar 5 jaar
BEKL Kwaliteitsvol Bekleden Stalen Leidingen 3 jaar 5 jaar
BLS Bovengronds LS-net 3 jaar 5 jaar
BOR10M Onderboringen t.e.m. 10m 5 jaar 5 jaar
BUDAG Aansluiten budgetmeter aardgas 3 jaar 3 jaar en zal op termijn verdwijnen
BUDEL Aansluiten budgetmeter elektriciteit 3 jaar 3 jaar en zal op termijn verdwijnen
CBTBV Cabinebouwtechnieken Bedrijfsvoering 3 jaar 5 jaar
DIR Dirax bekleding 2 jaar 5 jaar
EDAS LS-aftakkingen - LS-overkoppelingen 3 jaar 5 jaar
EDOM Spanningsombouw van 230V naar 400V 3 jaar 5 jaar
EVA Veiligheidsinstructies werkuitvoering
Elia-post
5 jaar 5 jaar
GDAS LD en MD-aftakkingen -LD overkoppelingen 3 jaar 5 jaar
HSB Herstel standaardbestrating puntwerken 5 jaar 5 jaar
HSV HS-verbindingstechnieken 3 jaar 5 jaar
HULP Hulp bij spannings- en drukloze werken 1 jaar 1 jaar
LSV LS-verbindingstechnieken 3 jaar 5 jaar
NLS Nieuw OG LS-net verbinden bij aanleg 3 jaar 5 jaar
OLHGT Ombouw Laag-Hoog calorisch Gas Tijdelijk 3 jaar 5 jaar
OV Openbare verlichting - montage OV 3 jaar 5 jaar
OV PPL Openbare verlichting - montage OV - papierlood 3 jaar 5 jaar
PE PE Elektro- en zadellassen 1 jaar 1 jaar
PE STUIK PE elektro-, zadel-, en stuiklassen 1 jaar 1 jaar
ST Staallassen bij gasvrije aanleg 2 jaar 2 jaar
VEBW Veiligheidsinstructies elektriciteit voor bouwkundige aannemers 5 jaar 5 jaar
VGW Veiligheid grondwerken 5 jaar 5 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scores

Scores

De manier waarop we aannemers beoordelen, verschilt momenteel nog tussen ex-Eandis en ex-Infrax. In de toekomst werken we stapsgewijs naar een uniform evaluatiesysteem. Dat doen we via scores bij werfcontroles, een aanpak waar aannemers van Eandis al bekend mee zijn. Hieronder vind je de algemene kwartaalscores voor de contracten van Eandis. Daarmee kun je jouw prestaties al vergelijken met die van anderen.

 

 

 

 

Scores totaal

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen