U bent hier

Nacht van de Duisternis tegen lichthinder en energieverspilling

Op 14 oktober 2017 is het opnieuw Nacht van de Duisternis. Dan doven heel wat steden en gemeenten voor één avond een deel van hun straat- en monumentverlichting. Het is een initiatief waarmee de Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) het thema ‘lichtvervuilling’ in de kijker plaatsen. Als partner van het eerste uur, zet Eandis mee de lichten uit in ongeveer 130 steden en gemeenten én in haar hoofdgebouw in Melle.

Partner van het eerste uur

Nacht van de duisternisOverdaad schaadt. Lichthinder is een vorm van vervuiling. België staat bekend als één van de meest verlichte landen ter wereld. Openbare verlichting heeft dus ook een donkere kant: te veel of verkeerd gebruik veroorzaken hinder, vervuiling en energieverspilling. Via een doordachte en vakkundige plaatsing van installaties, met een evenwicht tussen de ecologische, economische of maatschappelijke doelstellingen, kunnen we dat vermijden.

Als actieve promotor van rationeel energiegebruik en beheerder van 845 000 lichtpunten in 229 Vlaamse steden en gemeenten, neemt Eandis al jaren deel aan de Nacht van de Duisternis. We ondersteunen steden en gemeenten bij het doven van hun straat- en monumentverlichting. Soms kan dat op afstand, maar in heel wat gevallen sturen we onze technici ter plaatse. Ook in onze hoofdvestiging van Melle doven we – voor het vijfde jaar op rij – alle verlichting (behalve onze technische balie) van zaterdagavond 20 uur tot zondagochtend 7 uur. 

Juiste licht op de juiste plaats

Maar ook naast de Nacht van de Duisternis neemt Eandis al jaren tal van initiatieven om het openbaar verlichtingspark (kosten)efficiënter, milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Om steden en gemeenten daarbij te begeleiden, ontwikkelde Eandis verschillende studietrajecten, zoals masterplans en regiomasterplans voor openbare verlichting. 

Via een masterplan bepaalt een stad of gemeente een duidelijke verlichtingsvisie. Het grondgebied wordt opgedeeld in specifieke ‘deelruimten’. Dat zijn gedefinieerde gebieden waar de openbare verlichting een specifieke taak heeft. Eenvoudig voorbeeld: op een landelijke weg zijn er andere verlichtingsvereisten dan bij een drukke lokale verbinding. Elke deelruimte krijgt ook een specifieke set technische en vormelijke parameters. Dankzij die intensieve oefening krijgt elk gebied zo een openbare verlichting op maat: het juiste licht op de juiste plaats en in de juiste mate. 

Meer dan 100 steden en gemeenten in het werkgebied van Eandis voltooiden intussen hun masterplan. Zowat alle anderen werken hun studietraject momenteel af. Bij de concrete maatregelen komt heel wat nieuwe technologie kijken. Zo plaatst Eandis sinds medio 2015 nog enkel leds als nieuwe openbare verlichting. Daarnaast passen we nog allerlei andere technieken toe, zoals de aanpassing van lampvermogens en de toepassing van brandregimes –met dimmen of doven- en brandprogramma’s. Op die manier bindt Eandis structureel de strijd aan tegen lichthinder, in harmonie met de omgeving. 

Ook voor de allerkleinste bewoners

Als we verlichting plaatsen, houden we ook rekening met de allerkleinste bewoners. Vleermuizen bijvoorbeeld kunnen worden afgeschrikt als er felle witte verlichting staat opgesteld in hun biotoop, bijvoorbeeld langs fiets- of wandelpaden door natuurgebieden. Daar kunnen we iets aan doen door de kleur van onze verlichting aan te passen. Amberkleurige ledverlichting schrikt vleermuizen veel minder af, en stelt ons toch in staat om op een energie-efficiënte manier te verlichten.

Je leest meer over onze inspanningen voor duurzaamheid in het MVO-rapport van Eandis.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen