U bent hier

Hoe energieleveranciers vergelijken?

Je kan je energiefactuur verkleinen door minder energie te verbruiken. Dat is evident. Ook de juiste leverancier(s) voor elektriciteit en aardgas kiezen, kan je een stevige besparing opleveren. Maar door het grote aanbod aan leveranciers lijkt een slimme keuze maken soms onbegonnen werk. De V-test van de VREG helpt je op weg.

Is het gras groener aan de andere kant?

435.449. Zoveel Vlaamse gezinnen veranderden dit jaar al van energieleverancier. Dat blijkt uit cijfers van de VREG (de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Dat dit aantal zo hoog ligt, is geen verrassing. We voelen het allemaal in onze portemonnee: energie wordt steeds duurder. Dat is onder meer het gevolg van een btw-verhoging van 6 naar 21%, hogere distributienettarieven, een bijkomende Vlaamse energieheffing en de schrapping van gratis energie.

In totaal zorgen die verhogingen ervoor dat de elektriciteitsfactuur van een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh/jaar) 285 euro per jaar hoger ligt. Wie ook elektrisch verwarmt, betaalt nog een flinke smak meer.

Gezinnen die met aardgas verwarmen zijn beter af. De daling van de aardgasfactuur compenseert extra kosten voor elektriciteit. Door onder andere lagere aardgasprijzen en goedkopere distributienettarieven betaalt een gezin met verwarming op aardgas jaarlijks ongeveer 180 euro minder. Maar de totale energiefactuur ligt toch nog steeds zo’n 100 euro hoger dan vroeger.

Akkoord, je leverancier is maar verantwoordelijk voor een beperkt deel van je energiefactuur. Maar volgens de VREG kan je toch je voordeel doen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Zo zou een doorsnee gezin jaarlijks zo’n 249 euro kunnen besparen. Waar wacht je nog op?

leveranciers vergelijkenDoe de V-test

Om vergelijken makkelijker te maken, ontwikkelde de VREG de V-test. Als enige onafhankelijke test op de energiemarkt berekent die waar je het minst betaalt. Let wel: voor een betrouwbaar resultaat moet je je huidige verbruik kennen. Dat vind je op je laatste aanrekening van je energieleverancier. Wil je graag je verbruik over een langere periode kennen? Aan de hand van je EAN-code – een 18-cijferig nummer op je facturen - kan je je verbruikhistoriek van de laatste drie jaar opvragen.

Heb je geen concrete verbruikcijfers, dan maakt de V-test een inschatting op basis van gemiddelde verbruikwaarden.

Geen glazen bol 

Elke maand wordt de test aangepast aan de actualiteit. Toch kan het resultaat verschillen van wat je uiteindelijk zal betalen. Hoe komt dat?

  • Je verbruik en bepaalde aspecten die de prijs van energie bepalen, kunnen variëren van maand tot maand. De test houdt bovendien geen rekening met (tijdelijke) kortingen, premies of groepsaankopen.
  • Sommige leveranciers rekenen een overstapkost aan. Zo betaal je soms je energie voor het eerste jaar van je contract vooraf. Stap je vóór het einde van dat jaar over naar een andere leverancier, dan ben je een deel van dat geld kwijt.

 

Bereken je besparing

Hoeveel kan jij besparen, en bij welke leverancier? Doe nu de V-test!. 

Wat bespaar je door over te schakelen op aardgas om je te verwarmen? Of hoeveel winst haal je uit het plaatsen van dakisolatie? Bereken je energiewinst met onze calculators!

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen