U bent hier

Het prosumententarief: vragen en antwoorden

Eind 2014 keurde de Vlaamse energieregulator VREG nieuwe distributienettarieven goed. Een opvallende component daarin is het ‘prosumententarief’ voor klanten die zelf elektriciteit produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Dat tarief werkt een ongelijkheid weg in de aanrekening van netkosten. Het is van kracht sinds 1 juli 2015 en wordt aangerekend via de factuur van de elektriciteitsleverancier. 

Woning met zonnepanelen

Wie is aangesloten op het laagspanningsnet, betaalt vandaag een distributienetvergoeding volgens afname. Hoe meer elektriciteit je afneemt van het net, hoe meer je dus moet bijdragen.

Bij heel wat prosumenten (= mensen die zelf energie opwekken en op het net brengen) kan die afname niet worden gemeten. Zodra ze elektriciteit injecteren in het distributienet, draait hun elektriciteitsmeter terug. Zowel bij afname als injectie gebruiken ze het distributienet, maar ze betalen enkel netkosten volgens hun ‘gecompenseerde’ meterstand. En dat komt neer op de elektriciteit die ze in de loop van het jaar van het net afnamen, verminderd met de elektriciteit die ze injecteerden.

Het prosumententarief werkt die ongelijkheid weg. Het tarief is van toepassing op netgebruikers met een productie-installatie van maximaal 10 kiloVoltAmpère (kVA), aangesloten op het laagspanningsnet met een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Eigenaars van grotere installaties beschikken verplicht over een elektriciteitsmeter die hun afname en injectie apart telt. Zij betalen vandaag dus al een bijdrage volgens hun reële gebruik van het net.

Veelgestelde vragen én antwoorden op een rij

Hoeveel bedraagt het prosumententarief? Hoe wordt het berekend? Is het nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen? … Raadpleeg onze folder met heldere antwoorden op enkele veelgestelde vragen. We helpen je graag verder.  

lokale productie: meter met terugdraaiende teller

Dit schema toont duidelijk aan dat een terugdraaiende teller een fout beeld geeft van het reële netgebruik van prosumenten. Daardoor kregen ze veel minder netkosten aangerekend dan andere netgebruikers.

 

 

 

 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen