U bent hier

Energie besparen op school

Jong geleerd, oud gedaan. Het geldt ook voor duurzaam omgaan met energie. Eandis trekt naar scholen in Vlaanderen om de jeugd op creatieve manier bewust te maken van hun energiegebruik. Ben je leerkracht of ouder? Dan kunnen we misschien wel ook jouw kinderen inspireren!

Ook energie besparen op school?

Eandis helpt scholen verder met:

 • energieadvies voor de schoolgebouwen
 • uitleenbare energiekoffers en demomateriaal
 • sensibiliseringsmateriaal (folders, flyers …) voor schoolgebruikers.

Scholen kunnen ons contacteren op energiediensten@eandis.be, met als referentie ‘REG op school’.

Samen bekijken we dan wat we voor jouw school kunnen betekenen.

simpel als ABCEandis helpt Vlaanderen haar klimaatdoelstellingen te realiseren. Dat doen we onder andere met steun voor stedelijke en gemeentelijke scholen die hun energiegebruik willen beperken. Zo sturen we bijvoorbeeld onze experts langs voor een uitvoerige analyse en energieaudit. Op basis van hun adviezen en richtlijnen, kunnen de scholen dan aan de slag om hun gebouw energievriendelijker te maken. In Vlaamse scholen startten we al honderden projecten, van isolatie tot renovaties van schrijnwerk en stookplaatsen.

Veel kinderen op die scholen horen ook over fijn stof, smeltende ijskappen en energieschaarste, en willen hun steentje bijdragen. Maar vaak beseffen ze niet dat ook zij een verschil kunnen maken door kleine (maar doeltreffende) gedragsveranderingen.

Om kinderen bewust te maken van hun energieverbruik en hen te leren hoe ze er iets aan kunnen veranderen, lopen in heel wat Vlaamse scholen sensibiliseringscampagnes.

Binnen het MOS-project (Milieuzorg Op School) van de Vlaamse overheid horen leerlingen over het belang van milieuzorg, duurzaamheid en spaarzaamheid met energie. Zo voert de provincie Oost-Vlaanderen in een vijftigtal scholen al enkele jaren de campagne ‘Word energieke school’. De provincie geeft financiële steun voor de aankoop van bijvoorbeeld spaarlampen of radiatorfolie, en loot onder de deelnemers jaarlijks vijf scholen uit die worden getrakteerd op een uitgebreide themadag over energie.

pijl naar rechts

AGSO ziet het verschil

Sinds 2011 werkt Eandis samen met het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen AGSO). In die tijd lagen we aan de basis van meer dan 160 energieprojecten in tientallen scholen. In totaal zorgden we daarmee voor een energiebesparing van 195 MWh/jaar aan elektriciteit en meer dan 20 000 MWh/jaar aan aardgas. Daarmee stoten de Antwerpse scholen in totaal ruim 5 000 ton minder CO2 uit per jaar. Ter vergelijking: dat komt overeen met de uitstoot van zo’n 1 800 auto’s die jaarlijks 15 000 kilometer rijden.

Daar komt de groene ridder

Letter AWalter Currinckx, zorgleerkracht in basisschool Musica in Antwerpen, coördineert de inspanningen van zijn school. ‘Als MOS-school lopen bij ons al enkel jaren groene projecten. Zo hebben we een daktuintje waar we met onze leerlingen groenten kweken, houden we kippen om ons GFTafval te beperken, brengen we kinderen milieuvriendelijk naar school met begeleide fietslussen …

Vorig schooljaar kwam daar de aandacht voor energiebesparing bij. Met een ludieke aanpak proberen we onze leerlingen zo veel mogelijk te betrekken. Zo breien ze warme sjaals voor onze Dikketruiendag en is er per klas elke week een ‘groene ridder’. Die leerling moet er op toezien dat er geen energie verloren gaat. Hij of zij controleert of ’s avonds alle lichten zijn gedoofd, de computer is uitgeschakeld en de verwarming op nachtstand staat, of ramen niet nodeloos open staan, of stekkers uit het stopcontact zijn …

Ook ons team van leerkrachten is bewuster met energie bezig. Met moderne technologie op elektriciteit – zoals computers, beamers en smartboards – is dat mooi meegenomen.Letter B

We merken dat onze inspanningen vruchten afwerpen. Tijdens sommige maanden lag ons verbruik tot zelfs 15% lager dan het jaar voordien. Een knappe realisatie van de hele school.’

Klas energie besparen

Eandis: inspiratie op kindermaat

Eandis adviseert scholen op basis van haar energie-expertise en ondersteunt hun inspanningen met campagnemateriaal om hun ideeën vorm te geven. Denk aan posters en stickers. Maar we kunnen ook helpen met radiatorhangers en thermometers voor in de klas.

letter CWe lenen ook zogenaamde energiekoffers uit, met daarin tal van meetapparatuur. Daarmee kunnen de leerlingen zelf onderzoeken hoe het met het energiegebruik op hun school is gesteld: ze meten onder andere de temperatuur, de CO2-waarden en de luchtvochtigheid in hun klaslokaal en achterhalen zelf de betekenis van al die moeilijke termen. Daarna ontdekken ze wat er in hun school eventueel nog beter kan en gaan ze op zoek naar manieren om spaarzamer met energie om te gaan.

Want los van renovaties en structurele aanpassingen aan de schoolgebouwen, leveren kleine aanpassingen in het gedrag van de schoolgangers al een mooie besparing op.

Leerling wordt leraar

Een bijkomend effect dat veel scholen merken, is dat de kinderen de energietips die ze op school leren, meenemen naar huis. Daar herinneren ze mama en papa eraan het licht niet nodeloos te laten branden, de verwarming een graadje lager te zetten of de tv ’s avonds volledig uit te schakelen in plaats van stand-by te laten staan.

Foto school

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen