U bent hier

Energie besparen: hoe kan ik thuis minder verbruiken?

We zijn er allemaal van overtuigd: we moeten zuiniger omspringen met energie. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee.

Wist je dat je met een paar kleine ingrepen al heel wat bespaart? Deze vijf toptips tonen je hoe je jaarlijks honderden euro’s bespaart op je factuur.

Vele kleintjes maken één groot, en dat geldt ook voor energiebesparing. Kan die thermostaat echt geen graad lager? Trek je de oplader van je smartphone uit het stopcontact als hij niet oplaadt? Krijg je de T-shirts van zoon- of dochterlief ook bij 40°C proper? Wij geven je tips om te besparen op vijf grote verbruikposten (cijfers op basis van het verbruik van een gemiddeld Vlaams gezin – 3 500 kWh/jaar).

1. Verwarming

Jaarlijks gaat maar liefst 66% van je energieverbruik naar de verwarming van je woning. Door je thermostaat een graad lager te zetten, bespaar je al 7% energie.

Overdag 20°C en ’s nachts 16°C zijn bijvoorbeeld perfecte temperaturen om toch nog comfortabel te zitten. Zorg er wel voor dat je geen te groot verschil creëert tussen de dag- en nachttemperatuur. Anders koelt de woning te sterk af en is er ’s ochtends veel meer energie nodig om opnieuw op te warmen. Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen op nachtstand.

In weinig gebruikte ruimtes kan je de temperatuur trouwens gerust nog wat meer verlagen.

Winst: Met deze tips bespaar je tot zo’n 130 euro per jaar.

2. Warm water

Een gezin van 3 tot 4 personen verbruikt zo’n 90 liter warm water per dag, goed voor  13% van hun totale energieverbruik.

Je kan minder energie verbruiken door een douche te nemen in plaats van een bad, liefst met een spaardouchekop. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren.

Winst: Let op je warmwaterverbruik en bespaar jaarlijks ongeveer 140 euro.

3. Verlichting

Slimme verlichting maakt je energiefactuur lichter. Ga voor spaar- of ledlampen in plaats van gewone gloeilampen. Aan het bouwen of verbouwen? Behang of verf je kamers in lichte kleuren.

Winst: Deze tips helpen je zo’n 75 euro te besparen per jaar.

4. Huishoudelijke taken & toestellen

Was katoen op 40°C in plaats van 90°C. Gebruik één keer op twee een waslijn of het wasrek in plaats van de droogkast.

Is je droogkast aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuw toestel met warmtepomp. En ontdooi je diepvries één keer per jaar, zo verbruikt die minder.

Winst: Door je toestellen slim te gebruiken spaar je elk jaar tot 170 euro uit.

5. Overige apparaten

Ook door het zogeheten sluipverbruik dikt de energiefactuur aardig aan. Zet toestellen niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit. Opladers haal je best uit het stopcontact als ze niet in gebruik zijn. En gebruik je tv niet als muziekinstallatie.

Winst: Maak komaf met sluipverbruik en bespaar zo’n 95 euro per jaar.

Totale besparing 610 euro

Weet wat energie vreet

Welke toestellen verbruiken nu het meest? Met een energiemeter kan je het verbruik van elk toestel bepalen en energieverslindende apparaten opsporen. Kom langs in een van onze 25 klantenkantoren en leen gratis een energiemeter.

Je kan ook extra meettoestellen zoals slimme energiemonitors plaatsen. Via een app geven ze je een duidelijk overzicht van de energiebalans in je woning.

Je gasverbruik beheren doe je dan weer met een intelligente, zelflerende thermostaat. Er zijn verschillende types: de versies met bewegingsdetectoren of met geo-fencing (via je smartphone), nog andere herkennen en onthouden je leefschema en stemmen daar het energieverbruik op af. 

Meer genieten door minder te verbruiken?

Raadpleeg onze brochure ‘Verdien veel geld, zonder grote moeite’, met snelle spaartips en handige meetkaarten om je verbruik op te volgen en te verminderen. Eandis geeft bovendien verschillende premies wanneer je energiebesparingen realiseert in je woning. 

 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen