U bent hier

Eandismagazine 35 - juni 2017 - Zonnepanelen en BENOveren

De zon, energiebron van de toekomst

We schrijven 2025. Na een drukke werkweek kom je op vrijdagavond thuis. Omdat je verwarming opstartte zodra je op het werk vertrok, is de temperatuur in je leefruimtes perfect. Je plugt je elektrische auto in. De zonnepanelen op je dak leveren hiervoor de nodige stroom. Je vult je wasmachine. Die zal zichzelf opstarten zodra de thuisbatterij volledig is opgeladen. Een krachtige bries doet immers de windturbines van het nabije industriepark draaien, wat extra veel en dus goedkopere elektriciteit oplevert. Ondertussen geniet je van een warm bad. Dankzij je zonneboiler is ook die warmte milieuvriendelijk opgewekt …

Een utopische toekomstdroom? Helemaal niet. Ten eerste worden onze elektrische toestellen hoe langer hoe zuiniger en zijn onze huizen beter geïsoleerd. Daardoor bereiken we steeds meer met steeds minder energie. Ten tweede groeit het aandeel van onuitputtelijke bronnen als zon, wind en water in onze energievoorziening stelselmatig.

Tegen 2020 wil ons land 13% van zijn energie uit duurzame bronnen halen. We zijn op de goede weg, maar we moeten zeker nog een tandje bijsteken. In 2015, bijvoorbeeld, kwam amper 4,6% van alle stroom van zonnepanelen. En hoewel ruim 90% van de gebouwen ervoor geschikt is, is vandaag slechts 1 op 8 uitgerust met een zonne-installatie.

Wie een nieuwe woning bouwt, is vandaag al verplicht om te investeren in hernieuwbare energie. Vlaanderen zet immers in op de normen ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’, kortweg EPB, en nieuwbouwwoningen zijn eerst aan de beurt. Op die manier stimuleert de overheid de bouw van huizen die (bijna) evenveel energie opwekken als verbruiken.

Maar ook voor eigenaars van bestaande panden wordt investeren in energiezuinig wonen een absolute must. Eerst je woning BENOveren – kort voor ‘BEter reNOveren’ – en dan zonnepanelen installeren, is daarbij het motto. En dat is voor velen onder ons een haalbare kaart: voor renovatiewerken geniet je tal van premies, de prijs van de panelen zelf is sterk gedaald én een energiezuinige woning heeft een hoog rendement.

Heb je geen plaats op je eigen dak of is het niet geschikt voor zonnepanelen, dan kan je zonnedelen overwegen. Dat betekent dat je een aandeel koopt in een grote zonneinstallatie op een ander dak. Trouwens, nu de technologie op punt staat, wordt ook het uitzicht van de panelen onder handen genomen.

Het is duidelijk: hoog tijd om je grondig te informeren en in actie te schieten. Ben jij klaar voor een toekomst met de zon als bondgenoot? Super, want die toekomst begint nu!

Lees het allemaal in ons nieuwe Eandismagazine

 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen