U bent hier

Duurzaam én zuinig

Is een groenere auto iets voor mij?

Ja, ik wil beknibbelen op mijn autokosten. En ja, ik wil mijn steentje bijdragen aan een meer zuivere lucht. Toch wil ik mijn auto behouden, als aanvulling op de fiets en de bus. Welke opties heb ik om een auto te kiezen die voldoet aan de (milieu)eisen van vandaag? De Vlaamse overheid helpt alvast om de juiste keuze te maken met een aantal nieuwe premies.

Het verkeer is vandaag de grootste luchtvervuiler. De Vlaamse regering wil iets doen aan de vervuilende emissies die schadelijk zijn voor mens, milieu en klimaat. En er zijn wel degelijk alternatieven voor een klassieke wagen.

Aardgaswagens in de lift

Met een aardgas- of CNG-wagen (compressed natural gas) haal je meteen alle troeven in huis. Op het vlak van centen is er het lage
verbruik, de goedkopere brandstof en geen verkeersbelasting en inverkeerstelling (sinds 2016). De aankoopprijs verschilt nauwelijks van die van een dieselauto.

Op het vlak van milieu stoot een CNG-wagen gemiddeld 27 % minder CO2 uit, 50 % minder stikstofoxiden (NOx) en 95 % (!) minder fijn stof.

En op het vlak van rijcomfort tot slot valt vooral de stillere motor op. Veel grote automerken bieden modellen aan op aardgas. Als brandstof is CNG al zowat een halve eeuw zeer succesvol in bijvoorbeeld Italië en Duitsland. Ook bij ons zijn er steeds meer CNG-tankstations. Tegen 2020 zouden er volgens een plan van de overheid 300 verspreid over België moeten zijn. Een aardgasauto heeft
trouwens een goed rijbereik. Met veel modellen kun je zo nodig verder op benzine dankzij een tweede brandstoftank (bi-fueltechnologie).

Een aardgaswagen is dus duidelijk een goed alternatief, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Elektrische auto’s, keuze te over

Wil je gaan voor het milieuvriendelijkste alternatief? Dan kies je voor een elektrische wagen! Het aanbod vandaag is nog nooit zo groot en gevarieerd geweest, van blinkende sportwagens tot democratische stadsmussen.

Elektrische auto’s stoten lokaal helemaal niets uit. Je bent minder olie-afhankelijk en stroom kan worden opgewekt uit wind, zon, biomassa, gas … Gunstiger voor de leefomgeving kan een auto niet zijn. Op vlak van rijcomfort biedt een elektrische auto een vlotte acceleratie, automatisch schakelen, geruisloos rijden en een rijbereik van 100 tot 500 kilometer.

Elektriciteit is sowieso de goedkoopste ‘brandstof’. Elektrisch rij je tot drie keer verder voor hetzelfde geld. De aankoop van een elektrische wagen vraagt initieel wel een iets hogere investering, maar dat verdient zich volledig terug. Niet alleen door de lagere verbruiks- en onderhoudskosten, maar ook dankzij de nul euro verkeersbelasting en inverkeerstelling en de fiscaalvriendelijke aftrekmogelijkheden (voor ondernemingen).

De komende vier jaar is er ook de nieuwe zero emissie-bonus van de Vlaamse overheid. Die kan dit jaar oplopen tot 5 000 euro. De bonus is degressief en zal in 2017 nog maximaal 2 000 euro bedragen. De vroege vogels pikken, zoals altijd, de meeste graantjes mee (meer info op www.vlaanderen.be, rubriek Mobiliteit, Premie nieuwe elektrische wagens).

Dankzij de huidige technologie laden batterijen steeds sneller op en hebben ze een groter bereik. Even opladen, thuis of op het werk, is doorgaans voldoende om de dagelijkse verplaatsingen te doen. Om de markt van elektrische auto’s nog meer op gang te trekken start de Vlaamse overheid dit jaar met de plaatsing van bijkomende oplaadpunten: 2 500 oplaadpalen tegen 2020 om precies te zijn, met telkens twee oplaadpunten per paal. Ter vergelijking: Vlaanderen telt nu iets meer dan 3 000 klassieke tankstations.

Samengevat: een elektrische wagen is een volwaardig en hoogwaardig alternatief binnen ieders bereik.

Hoe ver rij je met 50 euro?Hoe ver rij je met 50 euro

Basis voor de berekening:

 • benzine: 7 l/100 km aan 1,330 €/l*
 • diesel: 5 l/100 km aan 1,113 €/l*
 • aardgas: 5 kg/100 km aan 1,000 €/kg
 • elektriciteit: 13 kWh/100km aan 0,25 €/kWh

(* gebaseerd op officiële prijzen januari 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat?

 • Analyse leert dat je voor eenzelfde budget met een elektrische wagen altijd het verst kunt rijden. 
 • Ten opzichte van benzine en dieselis de winst na 10 jaar het hoogst met een voertuig op aardgas.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen