U bent hier

Door te BENOveren is onze woning klaar voor de toekomst

Peter en Amélie uit Erembodegem toverden een huis uit de jaren zeventig op anderhalf jaar tijd om tot een comfortabele en energiezuinige gezinswoning. Het sleutelwoord: BENOverern, kort voor BEter reNOveren. Amélie: “Het huis waar we van droomden en helemaal klaar voor de toekomst.”

Amélie, Peter en kinderen genieten volop van hun grondig gerenoveerde en geïsoleerde woning.

Peter: “Oorspronkelijk wilden we een nieuwbouw. Maar bouwgrond is zeer schaars in de regio. Daarom verruimden we onze blik naar recente, instapklare huizen. Tot we heel toevallig op dit huis van 1977 botsten.”

Creatief aan de slag

Amélie: “We waren meteen verliefd op dit unieke, rustig gelegen huis. Al beseften we dat we grondig moesten renoveren, want de woning was helemaal uitgewoond. Met mijn diploma burgerlijk ingenieur-architect op zak begon ik te puzzelen met de bestaande ruimte, maar ik stelde al snel vast dat het huis te klein was voor onze slaapkamer, twee kinderkamers en een badkamer, laat staan een logeerkamer. Omdat het dak hoe dan ook helemaal vernieuwd moest worden, besliste ik om een extra verdieping op de woning te zetten.

Maximaal isoleren

De rode bakstenen muren krijgen binnenkort een witte afwerkingslaag, zoals de stad Aalst het voorschrijft. Niets doet dus vermoeden dat de eerste verdieping en zolder een houten skelet hebben. Peter: “Vooral de snelheid is een grote plus van houtskeletbouw. Voor de binnenafwerking kozen we gyproc op houtvezelplaten, bovenop 24 cm geluidsisolerende rotswol. Die is wat duurder dan de basisversie, maar garandeert ieders privacy.”

Verder kregen zowel het dak als de zoldervloer een isolatielaag. Amélie: “De zolder gebruiken we momenteel nog niet, maar we hebben wel al plaats voorzien voor een vaste trap. Ons huis is ontworpen op de groei.”

“Isoleren maakt onze woning energiezuiniger. Maar we verhogen er ook de vastgoedwaarde van ons huis mee.”
Amélie

Ook op de benedenverdieping isoleerden Peter en Amélie volop. Onder de chape kwam 9 cm PUR-schuim, tegen het plafond van de kruipkelder en in de nieuwe spouwen zitten XPS-platen. Na-isoleren van de bestaande muren bleek onnodig, want de spouwen waren opgevuld met rotswol.

Ook voldoende ventileren

Isoleren en ventileren gaan hand in hand, dus investeerden Peter en Amélie in een ventilatiesysteem dat continu verse buitenlucht aanvoert. Amélie: “We kozen voor een balansventilatie met warmterecuperatie. In een warmtewisselaar wordt de koudere buitenlucht eerst opgewarmd met de warmte die onttrokken wordt aan de vervuilde binnenlucht. Alle beetjes helpen om de verwarmingskosten te drukken.”

Slim verwarmd

Anno 2015 bestond de totaalrenovatiebonus nog niet, maar het koppel kreeg wel premies. Bijvoorbeeld voor de investering in een zonneboiler, die in een flink deel van het warme water voorziet. Of voor de vloerverwarming beneden, die de keuken en living gelijkmatig verwarmt.

Peter: “Tot slot  hebben we het hele huis rond de ramen vervangen en waar mogelijk groter gemaakt. Door het dubbelglas blijft de warmte ’s winters binnen. Ook daarvoor kregen we een premie.”

Veel werken zelf uitgevoerd

Om de kosten te drukken stak het koppel waar mogelijk zelf de handen uit de mouwen. Peter: “Al moet je als doe-het-zelver je beperkingen kennen en bepaalde zaken overlaten aan vakmensen. De keuze van isolatiematerialen, bijvoorbeeld, en de deskundige plaatsing ervan.”

We helpen je op weg

Wil je, net als Peter en Amélie, je huis klaarstomen voor de toekomst? Bezoek dan zeker onze stand 1600 op de Bis-beurs, van 7 tot 15 oktober, voor advies op maat over BENOveren (= beter renoveren) en energie.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen