U bent hier

De warmtepomp: drie vierde van je warmte is gratis

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of grond. Die energie verwarmt je huis en via sommige sytemen ook je water. Dat is milieuvriendelijk én voordelig: ongeveer 75% van je warmte krijg je gratis van de natuur.

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of grond

WANNEER IS EEN WARMTEPOMP INTERESSANT?

Bij nieuwbouw en bij grondig gerenoveerde en goed geïsoleerde woningen.

HOEVEEL KAN IK BESPAREN?

Patrick Steurbaut, Eandis-expert: “Dat hangt af van het type warmtepomp, van je woning en van hoeveel energie je nodig hebt. Voor een nieuwbouwwoning is de terugverdientijd van een lucht-waterwarmtepomp zo’n acht tot tien jaar. Dat is niet weinig, maar de warmtepomp gaat langer mee en is op lange termijn de investering waard. In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen kan je een heel hoog rendement halen. Dat de warmtepomp milieuvriendelijk is, is een extra positief argument.”

AANTREKKELIJKE PREMIES

Individuele premies

Elektrische lucht-luchtwarmtepomp: 300 euro

Elektrische lucht-waterwarmtepomp: 1.500 euro

Elektrische bodem-waterwarmtepomp (geothermische warmtepomp): 4.000 euro

Hybride lucht-waterwarmtepomp: 800 euro

(Telkens met een maximum van 40% van het factuurbedrag.)

 

Let op, dit geldt …

• enkel voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouw.

• enkel bij de installatie door een erkend aannemer.

 

Deze premies worden verdubbeld …

• als er bij jou geen aansluiting op aardgas mogelijk is.

• als je je elektrische accumulatieverwarming vervangt door een warmtepomp. Die individuele premie kan je nog aanvullen met extra premies voor totaalrenovatie, met lokale premies enzovoort.

 

Alle info op www.eandis.be/premies

 

WELKE SOORTEN WARMTEPOMPEN ZIJN ER?

Er bestaan elektrische warmtepompen, warmtepompen op aardgas en hybride warmtepompen.

 

Elektrische warmtepomp

• Lucht-lucht: deze elektrische warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De compressor verhoogt de temperatuur. De warmte verspreidt zich in huis via de lucht, langs één of meerdere binnenunits. Die zitten in het plafond of op de muur vlak onder het plafond, zodat de warme lucht zich goed kan verdelen.

 

• Lucht-water: deze elektrische warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft ze na het verhogen van de temperatuur met de compressor af via een waterafgiftesysteem. Denk aan vloerverwarming. Of aan lagetemperatuurradiatoren, die nu worden gebruikt in combinatie met de nieuwste generatie warmtepompen.

 

• Water-water: deze elektrische warmtepomp pompt grondwater op of pompt water uit een vijver. Het systeem haalt er de warmte uit. De compressor verhoogt de temperatuur en geeft die warmte af via een waterafgiftesysteem (vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren).

 

• Bodem-water (geothermische warmtepomp): deze elektrische warmtepomp haalt warmte uit de ondergrond en geeft die na het verhogen van de temperatuur met de compressor af via een waterafgiftesysteem.

 

Warmtepomp op aardgas

De gasabsorptiewarmtepomp is een lucht-water- of bodem-waterwarmtepomp die op aardgas werkt. Bij dit type van warmtepomp wordt de transportvloeistof rondgeleid met behulp van een absorptiegeneratorcyclus. Die cyclus wordt aangedreven door de warmte van een gasbrander. Het gaat om een gesloten kringloopproces.

 

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met een condensatieketel op aardgas. Ze wordt gekoppeld aan een cv-ketel en aan een slimme regeling die op elk moment van de dag kiest voor de voordeligste energie- of warmtebron (elektriciteit en gas).

 

Marc en Anne over hun warmtepomp

Een drietal jaren geleden breidden Marc en Anne hun huis in het Vlaams-Brabantse Pellenberg verder uit. Om de nieuwe ruimte te verwarmen, kozen ze voor een warmtepomp. Handig, want die konden ze aansluiten op hun zonnepanelen.

“We kozen voor een elektrische warmtepomp die we konden combineren met de zonnepanelen die al op het dak lagen”, vertelt Marc. “Die leveren genoeg elektriciteit voor de warmtepomp om het nieuwe deel gratis te kunnen verwarmen. Bij het installeren van de warmtepomp kwamen weinig kosten kijken. Na vijf tot zes jaar zullen we de investering hebben terugverdiend.”

Ben je pas later toe aan een warmtepomp of zonneboiler? Bereid je nu al voor!

  • Laat nu al ‘wachtbuizen’ leggen als je pas over een paar jaar een zonneboiler of warmtepomp wil installeren. Isoleer bijvoorbeeld al je dak, dan komen in die wachtbuizen later de leidingen van de collectoren naar je zonneboiler. Zo hoef je niet heel je dak af te breken of opnieuw te isoleren. Hetzelfde geldt voor de warmtepomp: voorzie nu al wachtbuizen voor je leidingen van buiten naar binnen.
  • Vervang je nu al je verwarmingsketel? Controleer of die later ook als naverwarming kan dienen voor een zonneboiler.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen