U bent hier

Bijna-EnergieNeutraal bouwen! BEN je (al) mee?

EPB-eisen of normen voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat: wie in Vlaanderen (ver)bouwt, is verplicht om ze te respecteren. Sinds 2006 scherpt de overheid die energie-eisen stapsgewijs aan. Vanaf 2021 moeten alvast alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn, met een E-peil van maximaal 30 én verplichte productie van hernieuwbare energie. Dat is het gevolg van een Europese richtlijn. Koester je bouwplannen? Dan is BEN-bouwen vandaag al de slimste keuze!

Spelende kinderen

Om het milieu te vrijwaren voor volgende generaties, moet wereldwijd de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 sterk dalen. Energiezuinig bouwen is een cruciale sleutel tot een mogelijke oplossing. Doorgedreven isoleren, goede luchtdichtheid voorzien, zonwering aanbrengen tegen oververhitting, energie-efficiënt ventileren, hernieuwbare energie aanwenden … de komende jaren wordt het allemaal nóg belangrijker.

Voor nieuwe woningen is ‘bijnaenergieneutraal’ of BEN de verplichte volgende stap in de evolutie naar energiezuinigere huizen. Vanaf 2021 is BEN-bouwen de standaard in Vlaanderen en Europa. Dat komt het milieu ten goede, maar ook BEN-bouwers zelf profiteren van de voordelen: een lagere energiefactuur, meer wooncomfort én een woning die meer waard is op de verkoopof verhuurmarkt. 

Wat zijn de vereisten voor een BEN-woning? 

BEN-woningen verbruiken per definitie erg weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Twee elementen zijn bepalend voor hun energiezuinigheid: de gebouwschil en hernieuwbare energietechnieken.

 • De gebouwschil
  Om het BEN-label te krijgen, moet een woning een E-peil van maximaal 30 halen. De jaarlijkse energievraag mag niet hoger liggen dan 70 kWh/m2 . De ventilatie-eisen voor BENwoningen zijn dezelfde als die voor EPB vandaag. Verder moet het gebouw minimaal aan de volgende isolatie-eisen voldoen: 
  Vereisten van een BEN woning
  Energiebehoefte BEN woningUmax = maximale U-waarde. De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoezeer een wand of dak is geïsoleerd. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager de U-waarde. De eenheid is W/m2 K, waarbij K (Kelvin) staat voor het temperatuurverschil.
  Het K-peil staat voor het algemene isolatiepeil van een gebouw. Het hangt af van de warmte die je verliest via buitenmuren, dak, vloeren en vensters. Ook de compactheid van je woning beïnvloedt het K-peil. Hoe beter een gebouw is geïsoleerd, hoe lager het K-peil. Voor een BEN-woning blijft de norm hier dezelfde: al sinds 1 januari 2012 moeten in Vlaanderen alle nieuwbouwwoningen een K-peil hebben van maximum 40. 
 • Hernieuwbare energietechnieken 
  Een BEN-woning moet minstens 10 kWh/m2 hernieuwbare energie produceren, via (een combinatie van) systemen zoals een zonneboiler (en/of zonnepanelen), warmtepomp, biomassaketel, warmte-recupererend ventilatiesysteem, aansluiting op een stadsverwarmings- of stadskoelingsnet … Elk van die technieken moet aan bepaalde BEN-eisen voldoen.

BEN-bouwen? Vandaag al de slimste keuze!

De E-peileis voor nieuwe woningen zal de komende jaren verstrengen, tot we in 2021 een E30 bereiken (zie grafiek onderaan). Wie dan nog een woning wil die goed in de markt ligt, bouwt best nu al volgens de BENnormen. Dat kan perfect: tal van bouwprofessionals promoten vandaag al de BEN-principes én brengen ze in de praktijk.

Een BEN-woning biedt absoluut meerwaarde: de extra investeringen in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen immers zichzelf terug door een lage energiefactuur. Wie voorloopt op de standaard, wordt bovendien extra beloond. Voor BEN-woningen krijg je stevige premies (vanaf 1 800 euro), een korting van 100 % op de onroerende voorheffing (gedurende vijf jaar) én bij sommige banken een extra voordelig krediet. 

Heb je nog vragen?
Neem dan zeker een kijkje op www.energiesparen.be/BEN. Je vindt er de meest recente informatie: van details over BEN-eisen, premies, voorbeeldprojecten … tot gegevens van BEN-bouwprofessionals en zelfs een heuse praktische bouwgids voor je eigen BEN-woning.

BEN-woningen: wat klopt (niet)?

Er bestaan wat misverstanden over BEN-woningen. Hieronder helpen we er drie uit de wereld:

Misverstand 1: Ventileren staat gelijk aan lawaai, nare geurtjes en hoofdpijn.

Met een juist geplaatste en afgestelde installatie heb je daar geen last van. Wie in een lawaaierige buurt woont, kan met akoestische luchtroosters het buitengeluid nog eens extra filteren. In een BEN-woning boet je ook niet in aan luchtkwaliteit: die is zelfs beter dan in een klassiek huis. Je kunt de verse buitenlucht in je woning eerst filteren, waardoor ze extra zuiver is.

Misverstand 2: BEN-bouwen kost veel geld. 

Een BEN-project hoeft niet veel duurder te zijn dan een klassieke woning. Bespreek van bij het begin je ambitieniveau met je architect, dan kan hij dat meteen opnemen in zijn ontwerp. Zo blijft de kostimpact beperkt tot 4 – 6 %. Studies tonen trouwens aan dat de grondprijzen en het btw-regime voor nieuwbouw veel zwaarder doorwegen op de prijs van een woning dan de energie-eisen.

Misverstand 3: De ramen van een BEN-woning kan/mag je niet openen. 

Net als in een ander huis open je de ramen van een BEN-huis wanneer je wilt. Je laat zo echter wel warmte ontsnappen, waardoor je in koudere periodes energie verliest. Met een ventilatiesysteem dat constant genoeg verse lucht voorziet, hoef je je ramen eigenlijk niet meer te openen.

Het E-peil: steeds strenger

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van je woning (isolatie, luchtdichtheid, compactheid, oriëntatie) en vaste installaties (verwarming, watervoorziening, ventilatie, koeling). Hoe lager de E-score, hoe minder energie je woning verbruikt. Het E-peil voor een BEN-woning, E30, is een stuk strenger dan de E60 die nieuwbouwwoningen sinds 1 januari 2014 moeten halen. 

Om in 2021 E30 te halen, wordt het maximale E-peil de komende jaren aangescherpt: in 2016 gaat het naar E50, in 2018 naar E40, in 2020 naar E35.

Grafiek met evolutie e-peil BEN

 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen