U bent hier

Bescherming voor je apparaten bij bliksem

Bij warm weer is onweer schering en inslag. Trek jij bij de eerste donderslag de stekker uit het stopcontact? Dat is goed, want bij een blikseminslag helpt het niet om enkel je apparaten uit te schakelen. We leggen je graag uit waarom.

BliksemAls het bliksemt, springt een enorme hoeveelheid elektriciteit uit een onweerswolk over naar bijvoorbeeld een andere wolk of naar de aarde zelf. Wist je dat een bliksem meer dan 100 000 volt kan doen overslaan? Het spreekt voor zich dat zo’n enorme spanning veel te veel is voor typische huishoudtoestellen. Die zijn doorgaans voorzien voor een netspanning van ‘slechts’ 230 volt. Een overbelasting van die aard kan ervoor zorgen dat de elektrische circuits in je apparaat smelten en verbranden, waardoor je toestel klaar is voor het containerpark.

Snoeren loskoppelen

De kans dat een blikseminslag je huis treft blijft natuurlijk erg klein. Ben je er toch niet gerust op en maak je je zorgen over je toestellen, dan doe je er goed aan om je stekkers uit het stopcontact te trekken. Je toestel uitschakelen is niet voldoende. Alles wat tijdens een blikseminslag contact maakt met het net, is kwetsbaar. Ook wanneer de bliksem een huis of installatie in je buurt treft, is het mogelijk dat de veroorzaakte spanningspiek zich via het elektriciteitsnet, de telefoonaansluiting of kabeldistributie verderzet tot in jouw huis.

Tegenwoordig heb je heel wat systemen die je toestellen beveiligen, zoals stekkerdozen met een doorslagbeveiliging of verliesstroomschakelaars die het elektrische net in je volledige huis beschermen. Die zijn echter gemaakt voor kleinere overbelasting, door bijvoorbeeld een kortsluiting. Ze zijn doorgaans niet opgewassen tegen een spanningspiek van een bliksem. Het zekerst ben je dus als je het snoer van je laptop of tv gewoon loskoppelt. Leg daarbij ook de stekker wat verder van het stopcontact, anders zou de vonk alsnog kunnen overslaan.

Netbeheerders beschermen mee

Bliksem kijkenHet zal je wellicht geruststellen dat ook Eandis en Infrax hun steentje bijdragen om je tegen bliksemschade te beschermen. Dat doen we op verschillende manieren:

 • Het overgrote merendeel van ons elektrische net bevindt zich ondergronds. Zo krijgen al die kabels een natuurlijke bescherming tegen een directe blikseminslag.
 • De belangrijkste knooppunten van het elektriciteitsnet zijn voorzien van bliksemafleiders. Zo kan de bliksem zich ook daar geen weg naar jouw huis banen of anders schade aanrichten aan het net.
 • Het elektriciteitsnet zelf is beschermd door systemen die vergelijkbaar zijn met je verliesstroomschakelaar thuis. Ze werken alleen veel sneller en efficiënter dan de huishoudelijke exemplaren, waardoor ze wél bestand zijn tegen grotere pieken.
 • Al onze cabines zijn geaard zodat onze techniekers veilig kunnen werken. Gelukkig helpt die aarding ook om eventuele blikseminslagen af te leiden tot diep onder de grond, waar ze geen schade kunnen aanrichten.
 • We denken trouwens niet alleen aan bliksems bij onweer. We houden ook rekening met wateroverlast. Daarom plaatsen we onze cabines zo weinig mogelijk in kelders en altijd op een voetstuk. Waar nodig isoleren we onze cabines met hightech dichting.

We hopen dat je nu iets geruster bent bij het volgende zwaar onweer in je buurt. Nu hoef je enkel nog te wachten tot het overwaait.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen