U bent hier

Eandis en Gefilterde PLC

Wettelijke en technologische incentives zetten distributienetbeheerders (DNB’s) ertoe aan om oplossingen met slimme meting te ontwikkelen, waarbij gegevens van elektriciteitsmeters via een communicatienetwerk worden overgebracht naar de centrale database van de DNB.

Het gebruik van Power Line Communication (PLC) is een erg voordelige oplossing die de gegevens verstuurt via het eigen elektriciteitsnet van de DNB. Eandis heeft een systeemarchitectuur ontwikkeld die zeer betrouwbaar is en volkomen klaar is voor de toekomst. De architectuur (beschermd door octrooiaanvraag WO2009000869) combineert twee belangrijke principes: filters een meervoudige gateways.

PLC heeft namelijk te kampen met hoogfrequente ruis in het netwerk door moderne technologieën en de lage ingangsimpedantie in de moderne elektrische installatie. Daarom ontwikkelde Eandis een specifieke filter die de ruis van het distributienet verwijdert en de ingangsimpedantie verhoogt. In 2010 toonde een proof-of-concept met slimme meting van 4000 gezinnen aan dat de filter de ruis met succes van het netwerk verwijdert. Deze en andere filters zijn momenteel wereldwijd op de markt verkrijgbaar voor gebruik in combinatie met PLC-oplossingen (zie productaanbod van Eandis).

Klassieke oplossingen plaatsen één gateway in het onderstation die alle metergegevens verzamelt via de hoofdleiding en verbonden is met de centrale server van de DNB. Dit resulteert in lange communicatiewegen en kwetsbare communicatie. Om de betrouwbaarheid en bandbreedte van het PLC-systeem nog te vergroten, gebruikt Eandis meerdere gateways. Elke slimme meter kan namelijk als gateway fungeren om gegevens door te sturen naar de centrale servers. De componenten en knowhow worden wereldwijd aangeboden aan DNB's (zie productaanbod van Eandis).

In 2013 paste Eandis de technologie met succes toe voor 40.000 gezinnen. In dit project is de gefilterde PLC-technologie met meervoudige gateways volledig compatibel met de operationele metergegevensbeheersystemen. 

Bekijk onze film, download de productbrochure of neem contact op (solutions@eandis.be) voor meer informatie.

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen