U bent hier

Digitale meters

Een ‘slim’ netwerk: luxe of noodzaak?

Het energielandschap staat voor grote uitdagingen. Ons energieverbruik moet lager en anders, want het milieu staat op het spel. Er komen steeds meer installaties om milieuvriendelijke stroom te produceren. Consumenten worden producenten: ze maken zelf elektriciteit en brengen die op het net.

Minder en anders verbruiken, stelt meer eisen aan het distributienet: om de energiestromen beter aan te sturen en om het verbruik beter te meten. En dat vergt ‘slimme’ oplossingen, zoals digitale meters.

Digitale meters vanaf 2019

Op 3 februari 2017 keurde de Vlaamse Regering de invoering van digitale meters goed. Vanaf 2019 zullen die nieuwe, digitale meters gefaseerd worden geplaatst, in eerste instantie bij nieuwbouw of grondige renovatie, of bij specifieke klantengroepen, zoals eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter. Eandis en Infrax, de twee Vlaamse netbeheerders, zullen de digitale meters samen uitrollen, via hun gemeenschappelijke bedrijf Fluvius. Meer info over digitale meters vind je hier

Slimme meters onderzocht

Eandis speelde een sleutelrol in het onderzoek rond slimme meters in Vlaanderen. Tussen 2010 en 2014 liepen er twee onderzoeksprojecten.

Eerste proefproject in Leest en Hombeek

In 2010 startte een eerste proefproject om de technische haalbaarheid van slimme meters voor elektriciteit en aardgas te testen in reële omstandigheden. Dat onderzoek kreeg de werknaam ‘Proof of Concept’ of ‘PoC’ mee.

Tussen april en juni 2010 plaatste Eandis in totaal 4 300 slimme elektriciteits- en gasmeters bij de inwoners van Leest en Hombeek, twee deelgemeenten van Mechelen. In de maanden daarna werd de werking van de slimme meters uitvoerig getest en geëvalueerd. Het besluit van de proef? De slimme meters deden op technisch vlak prima hun werk.

Tweede onderzoeksproject in 14 slimme gebieden

Voortbouwend op de eerste praktijktest in Leest en Hombeek werd in april 2011 de aftrap gegeven voor een nieuw onderzoeksproject. Doel: 40 000 slimme meters voor elektriciteit en aardgas plaatsen in 14 ‘slimme gebieden’, verspreid over het werkingsgebeid van Eandis (in Aalst, Antwerpen-Luchtbal, Brugge, Oostende, Knokke-Heist, Vilvoorde, Heist-op-den-Berg (Booischot), Turnhout, Herenthout, Koksijde, Kessel-lo (Leuven), Nazareth, Gent en Zele).

Via dit tweede onderzoeksproject werden de toegepaste technieken verder uitgetest. Er werd kennis opgebouwd over de investeringsprijzen van componenten en de jaarlijkse kosten en baten van de slimme meters. Het project moest ook meer duidelijkheid scheppen over de logistieke processen op grotere schaal.

Delen op sociale media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen