U bent hier

Je energiefactuur onder de loep

Nuttige info van onze klantenservice

Meer informatie over je elektriciteits- en gasfactuur vind je op de website van de VREG.

Energie neemt een grote hap uit je gezinsbudget of het budget van je kmo. Verschillende partners bepalen de prijs van jouw energie: je energieleverancier, je distributienetbeheerder, Elia, Fluxys en de federale en Vlaamse overheid.

Maar wat gebeurt er met het geld dat je betaalt? In december 2015 publiceerde de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) twee heldere infografieken (1 voor gezinnen en 1 voor bedrijven), waarmee je te weten komt naar wie je centen gaan. 

De rekening voor gezinnen        

We bekijken de energiefactuur 2015 van een doorsnee gezin met twee kinderen, goed voor een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3500 kilowattuur of ongeveer 800 euro en een gemiddeld jaarlijks aardgasverbruik van 23 260 kilowattuur of ongeveer 1 280 euro. Hou er rekening mee dat het hier om gemiddelden gaat. De vermelde percentages en bedragen kunnen dus anders zijn voor je persoonlijke situatie.

naar wie gaan mijn centen (energiefactuur gezin)

De rekening voor bedrijven 

We bekijken de energiefactuur 2015 van een doorsnee kmo, goed voor een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik (aansluitingsvermogen op laagspanning) van 50 000 kilowattuur of ongeveer 10 100 euro en een gemiddeld jaarlijks aardgasverbruik (lage drukaansluiting) van 116 280 kilowattuur of ongeveer 4 850 euro. Hou er rekening mee dat het hier om gemiddelden gaat. De vermelde percentages en bedragen kunnen dus anders zijn voor jouw bedrijf.

naar wie gaan mijn centen (energiefactuur bedrijf)

Hoe is je factuur samengesteld?

 • Heffingen & btw
  Dit zijn diverse taksen en toeslagen die de energieleveranciers integraal aan verschillende overheden doorstorten.
 • Distributienettarieven
  Dat deel van de factuur heeft betrekking op de opdrachten van Eandis, dat het distributienet op midden- en laagspanning (elektriciteit) en op midden- en lage druk (aardgas) beheert. De distributiekosten kunnen verschillen, afhankelijk van de plaats waar je woont.

Bekijk de distributiekosten in detail. 

 • Transportnettarieven
  Dat deel van de factuur heeft betrekking op de opdrachten van Elia en Fluxys, de beheerders van de transportnetten op hoogspanning (elektriciteit) en hoge druk (aardgas).
 • Energiekost
  Dat is de prijs van de energie zelf. Hierin zijn de kosten verrekend voor de productie van elektriciteit en aardgas, en voor de dienstverlening van je energieleverancier. Dat deel van de factuur varieert volgens energieleverancier en hangt af van het gekozen contract.

Elke marktspeler krijgt dus zijn deel, ook al krijg jij uiteindelijk maar één factuur van je energieleverancier. 

 

 

Share on social media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Oplaadpunten in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen
 • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen