U bent hier

Over opladen

Waar wordt meestal opgeladen?

Waar wordt meestal opgeladen

Zo’n 70% van de laadbeurten voor elektrische wagens gebeurt naar schatting in en rond de privéwoning. 

Daarnaast worden door bedrijven, winkelcentra, openbare parkings of sportcentra steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers of klanten. Die kunnen tijdens daar overdag op- of bijladen. Dat zou goed zijn voor 20 procent van de oplaadbehoeften. 

De publieke laadpalen, waarvan de Vlaamse overheid besliste er gefaseerd 2 500 bijkomend te laten plaatsen tegen 2020, zijn aanvullend en belangrijk om afstanden tussen het opladen thuis of bij bedrijven te overbruggen.

 

Waar vind je een laadpunt?

Als je de aankoop van een elektrische wagen overweegt plaats je thuis best een laadpunt. Als dat niet kan, is het handig om te weten of er in jouw  buurt publieke laadpalen zijn.

Lees ook de rubriek Een laadpaal aanvragen op onze site.

Hoelang moet je opladen?

Dat hangt af van de capaciteit van de batterij in je wagen en het vermogen van het laadpunt. Aan een  gewoon stopcontact, reken je het best 6 tot 10 uur om je wagen volledig op te laden. Aan een specifiek laadpunt of laadpaal gaat het meestal sneller en bij snelladers kan het al in een half uur.

Na ca. 50% van de laadtijd is de accu al voor 80% vol. De batterij kan ook tussentijds opgeladen worden. Het is daarom aan te bevelen om elke keer als je de auto parkeert deze op te laden.

 

Soorten stekkers

Er zijn verschillende stekkers op de markt. Afhankelijk van de stroombron (wisselstroom AC of gelijkstroom DC), het vermogen waarop je wenst te laden, de autoconstructeur, de types per land die gangbaar zijn en het type auto dat je hebt. Zo is niet iedere elektrische auto geschikt om op te laden bij een snellaadstation. Informeer vooraf bij je autodealer.

Meer uitgebreide info vind je in de brochure Opladen thuis of op kantoor. 

Soorten stekkers

Share on social media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Oplaadpunten in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen
  • Aansluitbaar op het aardgasnet

Ga meteen aan de slag

Meer info of vragen?

Veelgestelde vragen