U bent hier

Eandis en Smart meter specifications

Distributienetbeheerders (DNB’s) hebben oplossingen voor slimme meting nodig, waarbij gegevens van slimme meters via een communicatienetwerk worden overgebracht naar de centrale database van de DNB.

De bestaande variatie aan meters en de implementatie van hun interne protocollen, lokale wettelijke en technische vereisten en verschillen tussen de energiemarktspelers vormen een obstakel voor de wereldwijde compatibiliteit van verschillende leveranciers van meters.

Naast deze verschillen zijn DNB’s gewend om netcomponenten te installeren met een levensduur van meer dan 15 jaar. De technologie van slimme meters evolueert nog altijd zeer snel, waardoor het erg moeilijk wordt om toekomstbestendige oplossingen te verzekeren. Investeringen in de technologie van slimme meters en het bijhorende communicatienetwerk moeten gedurende hun hele levensduur hun oorspronkelijke waarde behouden.

Om deze problemen op te lossen deelt Eandis zijn inzichten met een geavanceerde en toekomstbestendige montageset voor slimme meters.

De Compact Smart Meter Solution is een hardwareplatform voor slimme meters dat zeer compact is en mogelijkheden biedt om te voldoen aan de toekomstige vereisten van de energiemarkt voor het apart meten van lokale productie en/of flexibel verbruik.

Een belangrijk doel is daarnaast de standaardisatie van deze compacte oplossing.

Andere toekomstbestendige functies:

  • Geschiktheid voor diverse types slimme meters (elektriciteit, puls, gas, warmte, water, ...)
  • Vereisten voor upgrades van firmware
  • Veiligheid door het ontwerp:
  • Flexibel communicatieontwerp:

Al deze specifieke vereisten gaan verder dan de bestaande standaardisering.
Als ondersteuning voor de toenemende behoefte aan al deze vereisten, deelt Eandis de technische specificaties in eMUCS: de extended Multi-Utility Companion Specifications. Deze specificatiedocumenten worden verder uitgewerkt in samenwerking met drie andere Belgische netbeheerders (Infrax, Sibelga and Resa). Op geregelde basis worden updates gepubliceerd. 

Deze specificaties en de gebruikte ontwerpen zijn zeker uitermate nuttig voor elke DNB of distributeur die grondige specificaties zoekt.

Wie wil meewerken aan het uitwerken van eMUCS  tot een nog vollediger 'companion standaard' kan contact opnemen met: Eandis-smartmetering@eandis.be. Feedback wordt ten zeerste op prijs gesteld.

Delen op sociale media

Informatie over jouw adres?

  • Jouw distributiebeheerder
  • Klantenkantoren in je buurt
  • Jobs in je buurt
  • Meterstand doorgeven
  • Beschikbare premies
  • Nieuwe aansluiting aanvragen

Ga meteen aan de slag

Vraag het aan Eandis

Veelgestelde vragen