U bent hier

Eandis en de gebruikerspoort

De slimme meters van Eandis kunnen een gedetailleerd zicht bieden op het energieverbruik en –productie van een netgebruiker. Om aan de groeiende behoefte van energiedata tegemoet te komen, deelt Eandis de technische specificaties voor de gebruikerspoort van haar slimme meters (de gebruikerspoort werd vroeger ook wel de HAN-interface/Home Area Network of P1-poort genoemd).

Slimme meter

De gebruikerspoort biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om nieuwe innovatieve toepassingen te ontwikkelen waarmee netgebruikers (consumenten, bedrijven en organisaties) hun energieverbruik kunnen analyseren en verminderen. De technische specificaties leggen uit hoe de energiegegevens, aangereikt door een slimmemeterinstallatie van Eandis, kunnen worden verwerkt.

 1. Als marktfaciliterende partij biedt Eandis een gevalideerde testomgeving aan productontwikkelaars die testroutines willen uitvoeren op de hun slimmemeterapplicaties. Contacteer ons voor meer informatie via datadiensten@eandis.be.

  Bekijk hier de specificaties en aanvraagformulieren.

   
 2. Standaard is de gebruikerspoort van de slimmemeterkast afgesloten voor alle dataverkeer. Klanten moeten dus bij Eandis aanvragen om de gebruikerspoort van hun Slimme Meter te laten activeren. Een aanvraag kan gebeuren door de klant zelf of door een door een klant gevolmachtigde derde partij.

  Bekijk hier contract en aanvraagformulieren.

Mocht een opengestelde gebruikerspoort ongewenst afsluiten, bijvoorbeeld door een specifiek netwerkprobleem bij de klant, dan moet er een heractivering aangevraagd worden via een e-mail aan datadiensten@eandis.be.

Delen op sociale media

Informatie over jouw adres?

 • Jouw distributiebeheerder
 • Klantenkantoren in je buurt
 • Jobs in je buurt
 • Meterstand doorgeven
 • Beschikbare premies
 • Nieuwe aansluiting aanvragen

Ga meteen aan de slag

Vraag het aan Eandis

Veelgestelde vragen